Voor ANWB ontwikkelde en realiseerde Bohemen op Amsterdam Business Park Osdorp een nieuw Wegenwacht station. Het 1.625 m² bvo grote gebouw bevat een garage, bedrijfsruimte en op de eerste verdieping kantoren. Het volledige ontwerp is in een Bouw Informatie Model (BIM) uitgewerkt. Dit BIM heeft gediend als contractstuk tussen Bohemen en ANWB, maar ook als contractstuk tussen Bohemen en al haar partners. Er is geen bestek gemaakt noch zijn bestektekeningen gemaakt.

In vijf (kalender)maanden is het gebouw gerealiseerd en opgeleverd. Er is geen gebruik gemaakt van een directievoerder of een toezichthouder, maar van een realisatiebegeleider. Deze van Bohemen afkomstige realisatiebegeleider heeft tijdens de realisatie van ANWB het (project)management verzorgd. De contractvorming en afstemming vooraf is door een ontwikkelaar van Bohemen gedaan.

Partners

Grondwerk: Van Leeuwen Valkenburg
Heiwerk en fundatie: B-smart
Casco: Hercuton
Dak: Breman Dakdekkers
Gevel: Vorsselmans
W-installatie: Breman Utiliteit
E-installatie: KSO Installaties
Afbouw: Bouwbedrijf Groen

Het nieuwe hoofdkantoor van Olympus Nederland in Leiderdorp is in 2017 opgeleverd aan een internationale belegger. Het gebouw is als een maatpak voor Olympus ontworpen, maar met alle flexibiliteit om er later ook een ‘normaal’ kantoor, bedrijf of een combinatie hiervan in te huisvesten. Op deze wijze is niet alleen de huurder, maar ook de eigenaar tevreden gesteld. Het hoofdkantoor van Olympus is het eerste utiliteitsproject dat Bohemen heeft gerealiseerd zonder hoofdaannemer. Vroegtijdig en direct met partners is het gebouw volledig in een Bouw Informatie Model (BIM) ontworpen. Hierdoor is de uiteindelijke bouw aantoonbaar sneller, goedkoper en beter verlopen.

Omdat er in een BIM is ontworpen, is er geen bestek en zijn er geen bestektekeningen: alle informatie zit namelijk al in het BIM. Dit heeft zowel in het verhuurproces, als in het verkoopproces niet geleid tot meer ingewikkelde contractvorming. Sterker nog, al in een vroeg stadium van het ontwikkelproces, kon een gedetailleerd beeld worden gegeven van hetgeen zou worden gehuurd en zou worden aangekocht.

Het totale gebouw bestaat uit 3.000 m² bruto vloeroppervlakte, verdeeld over drie verdiepingen. Op de begane grond is een hogere verdiepingshoogte gerealiseerd ten behoeve van bedrijfsfuncties (laboratoria) en magazijn. Door het toepassen van voldoende gevelopeningen, is het gebouw op de begane grond ook geschikt gemaakt voor eventuele kantoorfuncties. Op de eerste verdieping is één groot kantoorlandschap ontworpen en op de bovenste verdieping zijn de vergaderzalen, kantine en het dakterras gesitueerd.

Het gebouw kenmerkt zich door een hoge mate van transparantie en een bijzonder oog voor detail, hetgeen zich uit in doorlopende lijnen en een prettige verhouding van de diverse ruimtes, die door een vide in het hart van het gebouw met elkaar verbonden zijn.  

Tijdens de uitvoering heeft Bohemen zelf het management verzorgd, zonder gebruik te maken van uitvoerders, toezichthouders en directievoerders. Door deze drie functies te combineren in een nieuwe functie, de realisatiebegeleider, is op basis van het BIM continu en eenvoudig het project bewaakt. Dit heeft aantoonbaar geresulteerd in een snellere bouwtijd, minder faalkosten en een beter dan verwacht resultaat voor alle partners.

Partners

Grondwerk en beschoeiing: Van Leeuwen Valkenburg
Heiwerk en fundatie: B-smart
Casco staal: Oostingh Staalbouw
Casco vloeren (leverantie): VBI
Dak: Breman
Vliesgevel en zetwerk: Vorsselmans
Metselwerk: Connect Bouw
W-installatie: Breman
E-installatie: KSO Installaties
Afbouw: Meerburg

Poortweg 4A
2612 PA Delft
020 - 449 00 61
info@bohemen.nl
Poortweg 4A
2612 PA Delft
020 - 449 00 61
info@bohemen.nl
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram