Het nieuwe hoofdkantoor van Olympus Nederland in Leiderdorp is in 2017 opgeleverd aan een internationale belegger. Het gebouw is als een maatpak voor Olympus ontworpen, maar met alle flexibiliteit om er later ook een ‘normaal’ kantoor, bedrijf of een combinatie hiervan in te huisvesten. Op deze wijze is niet alleen de huurder, maar ook de eigenaar tevreden gesteld. Het hoofdkantoor van Olympus is het eerste utiliteitsproject dat Bohemen heeft gerealiseerd zonder hoofdaannemer. Vroegtijdig en direct met partners is het gebouw volledig in een Bouw Informatie Model (BIM) ontworpen. Hierdoor is de uiteindelijke bouw aantoonbaar sneller, goedkoper en beter verlopen.

Omdat er in een BIM is ontworpen, is er geen bestek en zijn er geen bestektekeningen: alle informatie zit namelijk al in het BIM. Dit heeft zowel in het verhuurproces, als in het verkoopproces niet geleid tot meer ingewikkelde contractvorming. Sterker nog, al in een vroeg stadium van het ontwikkelproces, kon een gedetailleerd beeld worden gegeven van hetgeen zou worden gehuurd en zou worden aangekocht.

Het totale gebouw bestaat uit 3.000 m² bruto vloeroppervlakte, verdeeld over drie verdiepingen. Op de begane grond is een hogere verdiepingshoogte gerealiseerd ten behoeve van bedrijfsfuncties (laboratoria) en magazijn. Door het toepassen van voldoende gevelopeningen, is het gebouw op de begane grond ook geschikt gemaakt voor eventuele kantoorfuncties. Op de eerste verdieping is één groot kantoorlandschap ontworpen en op de bovenste verdieping zijn de vergaderzalen, kantine en het dakterras gesitueerd.

Het gebouw kenmerkt zich door een hoge mate van transparantie en een bijzonder oog voor detail, hetgeen zich uit in doorlopende lijnen en een prettige verhouding van de diverse ruimtes, die door een vide in het hart van het gebouw met elkaar verbonden zijn.  

Tijdens de uitvoering heeft Bohemen zelf het management verzorgd, zonder gebruik te maken van uitvoerders, toezichthouders en directievoerders. Door deze drie functies te combineren in een nieuwe functie, de realisatiebegeleider, is op basis van het BIM continu en eenvoudig het project bewaakt. Dit heeft aantoonbaar geresulteerd in een snellere bouwtijd, minder faalkosten en een beter dan verwacht resultaat voor alle partners.

Partners

Grondwerk en beschoeiing: Van Leeuwen Valkenburg
Heiwerk en fundatie: B-smart
Casco staal: Oostingh Staalbouw
Casco vloeren (leverantie): VBI
Dak: Breman
Vliesgevel en zetwerk: Vorsselmans
Metselwerk: Connect Bouw
W-installatie: Breman
E-installatie: KSO Installaties
Afbouw: Meerburg

In het hart van Leiderdorp heeft Bohemen 22 (half)vrijstaande woningen ontwikkeld en gerealiseerd. De locatie Plantage was een grasveld enerzijds en oude tennisbanen anderzijds. De locatie was onderdeel van het W4-project in Leiderdorp, waarbij de grondopbrengsten uit de ontwikkeling van diverse ontwikkelgebieden hebben bijgedragen aan de verdiepte ligging van de rijksweg A4.

In Plantage doorkruist een fietspad, omgeven met twee rijen bomen, de locatie. Het fietspad en de bomen zijn behouden, zodat de woningen bij oplevering gelijk in een volwassen groene omgeving stonden. Door de toepassing van grijs gekeimde gevels, is een zeer onderscheidende wijk ontstaan. Voor de uitwerking en realisatie is samengewerkt met één hoofdpartner en diverse nevenpartners. De kopers hebben een hoge mate van vrijheid gekregen in de te kiezen opties, waardoor vrijwel iedere woning er anders uitziet, maar er door het gebruik van stijlkenmerken toch één samenhangende uitstraling is ontstaan. De gekozen aanpak bleek een schot in de roos: tevreden kopers, een upgrade van de omgeving en voor de gemeente hogere grondopbrengsten alsmede een aanvulling op het Leiderdorpse woningaanbod.

Het gebruik van een Bouw Informatie Model (BIM) tijdens het ontwerp én de toepassing van veel geprefabriceerde materialen, heeft er toe geleid dat alle woningen in circa 55 werkdagen (!) zijn gerealiseerd, ongeacht het aantal opties. De halfvrijstaande woningen hebben in basis zo’n 160 m² gebruiksopppervlakte (GO) terwijl de vrijstaande woningen ongeveer 180 tot 200 m² GO hebben. Met het plaatsen van een kunstwerk is de wijk door de gemeente Leiderdorp ‘voltooid’.

Poortweg 4A
2612 PA Delft
020 - 449 00 61
info@bohemen.nl
Poortweg 4A
2612 PA Delft
020 - 449 00 61
info@bohemen.nl
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram